Siri 21.Ogos | Pusat & Lingkungan Barakah

AsasDua : Palestina sebagai Pusat Barakah

Setiap yang berpusat, ada lingkungannya. Begitu hukum alam, sama ada atom mahupun galaksi. Di dalam alQuran, Baitul Maqdis dinyatakan sebagai bumi Barakah sebanyak 5 kali dalam 4 surah iaitu :

1) alAnbiya’ : 71
2) alAnbiya ‘ 81
3) Saba’ : 18
4) alA’raf : 137
5) alIsra’ : 1

Empat ayat pertama, gaya bahasa yang digunakan ialah alArd alLati Barakna Fiha (bumi yang telah kami Berkati). Ini menunjukkan lingkungan Barakah.

Manakala, ayat 1 dalam surah alIsra’ – sempena Isra’ Mi’raj – menggunakan gaya bahasa alArdhi Barakna Hawlahu (yang kami telah lingkungi dengan Barakah). Ini menunjukkan Masjid alAqsa sebagai pusat Barakah.

Dalam erti kata lain, hawlahu merujuk kepada siri-siri bulatan yang semakin membesar (concentric circles) dengan Masjid alAqsa sebagai pusat bulatan. Intensity Barakah akan berkurang apabila semakin menjauhi Masjid alAqsa, dan sebaliknya.

Jadi, sangat malang lah Muslim di Malaysia kerana kurang mendapat Barakah akibat kedudukan geografi yang jauh dari Palestina.

Allah Maha Adil. Barakah bersifat ghaib, maka ia tidak diukur dengan kedudukan geografi, tetapi kedudukan rohani. Justeru, sesiapa yang hati nuraninya dekat dengan Palestina, maka ia layak diBerkati.

Lalu, mahu diBerkati? Wakafkan 100% hidup untuk Palestina.

Wallahua’lam bisSowab.

My Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s