Macam mana nak jadi baik? (II)

“Addin.” Minn sengih.

“Tau tak pe.” Jasmin turut mengukir sengih. “Addin tu way of life. Cara hidup. Maka…”

“Kalau cukup solat tapi tak pakai tudung, tak cukup baik lagi…” Minn membuat kesimpulan.

“Dan kalau pakai tudung tapi tak solat pun tak cukup baik lagi…” Jasmin menyambung. “pakai tudung tapi pakai short sleeves nampak lengan, pun kira tak cukup balik lagi. Pakai tudung tapi pakai baju ketat jarang berbayang, pun tak kira cukup baik lagi. Kena fikir balik. Dengan sekadar cukup pakai tudung, pakai baju lengan panjang, tu dah dikira baik? Macam mana pulak kalau baju tu form-fitting dan selendang pulak jarang sampai nampak bayang batang leher, nampak anak rambut. Tak jadi la tu. Maknanya selagi tak embrace Islam tu sepenuhnya, tak cukup baik lagi la tu.”

“Hmm…” Minn memutar sudu di tangan.

“Hukum Tuhan. Siapa kita nak membangkang. Takkan nak menangkan vouge fashion terkini lawan dengan hujah hukum kut.”

True.” Minn mengiakan.

It’s not about buat baik dulu or pakai tudung dulu. It’s about masuk ke dalam Islam secara total. Then THAT is ‘baik.” Jasmin mengangguk.

Minn melepas nafas perlahan dengan senyum tawar. “Tapi tu la. Definisi ‘baik’ di Malaysia, lain.”

(petikan dari Novel ‘Versus’ oleh Hlovate)

One thought on “Macam mana nak jadi baik? (II)

My Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s