Macam mana nak jadi baik? (I)

Agree.” Minn angguk. “So, apa dia punya definition of ‘baik’? Kerusi ditarik sebelum dia duduk.

Definition dia mudah je. Sesiapa yang beriman dengan Allah tu ‘baik’.”

Dahi Minn sedikit berkerut. “Maksud?”

Jasmin meluruskan telunjuk kanannya. “Lepas tu dia tanya balik, ‘beriman dengan Allah tu macam mana?”. Dia kata ‘apabila kita buat semua benda yang Allah suruh dan tinggalkan benda yang Dia larang, tu baru namanya ‘baik’.”

“Amar makruf nahi mungkar.” Minn menyambung.

“Betul.” Jasmin menganggukkan kepada. “Kiranya kat situ dia emphasize yang untuk jadi baik ni memang kena secara holistik la gitu. Selagi ada benda yang tak settle betul-betul, maknanya selagi tu la definisi ‘baik’ tu tak tercapai lagi.”

“Contoh?”

“Hmm…” Jasmin menggosok dagu cuba mengingat. “Ingat al-Baqarah 208?” Dia memandang Minn.

“Masuklah ke dalam Islam  secara seluruhnya.”

Spontan Minn menjawab. Memang ingat ayat tu. Sebab selalu disebut dalam waktu sesi-sesi perkongsian.

(petikan dari novel ‘Versus’ oleh Hlovate)

One thought on “Macam mana nak jadi baik? (I)

  1. huhu. dah lama dengar psl novel menarik ni tp tak terbeli-beli lg.
    tak sangka pulak bole dpt sneek preview dr syeikh kedai mamak ni. what a pleasant surprise? :P

My Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s